Вторник, 07.05.2024, 09:06
Приветствую Вас, Гость | RSS
Меню сайта
Статистика

Онлайн всего: 1
Гостей: 1
Пользователей: 0
Главная » 2017 » Февраль » 24 » Облік теплоносія в багатоквартирних будинках
11:08
Облік теплоносія в багатоквартирних будинках

Квартирні лічильники тепла – це не так просто, як можно собі уявити.

Наразі вірно те, що КП ТВКГ встановлює лічильники тепла і води на будинки міста. Це 18 жовтня підтвердили незалежні фахівці з Києва і Польщі.

А головне - це пошук і ліквідація багатомільйонних втрат аби їх в НКРЕ КП не переклали на тариф.

 

http://www.yu.mk.ua/uploads/files/2016/10/20/b2f9f228800ade915dba091af7485220.png

 

 

 

 

Лічильник тепла на квартиру

http://www.yu.mk.ua/uploads/files/2016/10/20/4cfac7754dcf8be9f59417743e45af4e.png

 

Економія – 30-70%. Вартість – 3500-4500 грн. Час на встановлення – 10-14 днів.

Лічильник тепла – не засіб економії, а лише необхідний і стимулюючий до неї чинник. Він фіксує реальну величину теплової енергії, використаної за певний час. Установка приладу обліку теплової енергії замінює систему оплати за нормативом на систему оплати за фактично спожите тепло. Якщо враховувати непрозорість тарифної політики в державі та наявні втрати теплових мереж можна з впевненістю сказати, що оплата кожної окремої сім’ї за тепло не відповідає дійсності і в підсумку платежі за лічильником вийдуть менші.

Лічильник тепла на квартиру у багатоповерховому будинку встановлюється при «горизонтальній» розводці тепла, коли до квартири тепло поступає по двом трубам. Такі системи – у нових багатоповерхівках. У старих “радянських” домах частіше застосовується «вертикальна» система, коли тепло заходить у квартиру по вертикальним стоякам. В такий ситуації ставити лічильники тепла не тільки доволі дорого, а й технічно проблематично. Попросту кажучи – обленерго не видають тех.умови на вертикальні розводки.

http://www.yu.mk.ua/uploads/files/2016/10/20/a469836d99d80b590d4e02fe5ce3bb0e.png

однотрубна схема з горизонтальною розводкою

http://www.yu.mk.ua/uploads/files/2016/10/20/c4a2dc7764ca97c1f253956b5fe46e5a.png

двотрубна схема з вертикальною розводкою

http://www.yu.mk.ua/uploads/files/2016/10/20/51ff895370d8c4266893eaf5c0028787.png

однотрубна схема з вертикальною розводкою

Складові

– лічильник тепла;

– теплопостачальник (наприклад, “Київенерго”);

– балансоутримувач будинку (ЖЕК, ОСББ, товариство);

– спеціалізований підрядник з монтажу лічильників тепла, який має відповідні ліцензії.

Як зробити

1. Власник квартири отримує дозвіл на встановлення лічильника у компанії-підрядника з управління будинком (ЖЕК, ОСББ). Для цього йому знадобляться а) паспорт; б) ідентифікаційний код; в) документ, що підтверджує право власності на квартиру; г) технічний паспорт квартири; д) в разі наявності пільг – документи, які підтверджують право на пільги. Можуть ще попросити довідку про відсутність заборгованості за комунальні послуги.

2. Власник квартири вибирає підрядника з монтажу лічильника. Підрядник відвідує дім/квартиру, щоб порекомендувати тип і потужність лічильника. Підписується договір на підрядні роботи і підбирають тип лічильника. Зазвичай лічильник можна купити відразу у підрядника з монтажу. Вибирайте тільки ті лічильники, що занесені до Державного реєстру засобів вимірювальної техніки.

3. Власник квартири отримує технічні умови від виконавця послуг з централізованого опалення щодо встановлення квартирного лічильника тепла. В принципі, можна пункти 2 і 3 поміняти місцями: спочатку отримати техумови, а потім звернутися до спеціалізованої організації стосовно виконання робіт.

Правова основа для цього (у разі, якщо обленерго “посилає”). Наявність проектної документації та відповідних дозволів при встановленні приладу обліку теплової енергії передбачено пунктом 1.4 Правил утримання жилих будинків та прибудинкових територій, затверджених наказом Державного комітету України з питань житлово-комунального господарства від 17.05.2005 №76, зареєстрованих в Міністерстві юстиції України 25.08.2005 за № 927/11207, пунктами 8, 9, 17-19 Правил користування тепловою енергією, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 03.10.2007 №1198, державними будівельними нормами, зокрема ДБН В.2.2-15-2005 «Житлові будинки. Основні положення», іншими нормативно-правовими актами.

Відповідно до пункту 8 Правил, для приєднання споживача до системи теплопостачання, реконструкції або розширення системи теплоспоживання споживач повинен надати заявку теплопостачальній організації про видачу технічних умов. Згідно зі статтею 30 Закону України «Про регулювання містобудівної діяльності» технічні умови надаються протягом 15 робочих днів з дня реєстрації відповідної заяви та 30 робочих днів у разі необхідності їх узгодження з власником інженерних мереж.

4. Підрядник розробляє індивідуальний проект встановлення лічильника (необхідну технічну документацію для встановлення засобу обліку). В них вказується в тому числі модель лічильника. Зауважте, що не буждь-яка модель підійде. “Для обліку відпуску та споживання теплової енергії застосовуються прилади комерційного обліку, занесені до Державного реєстру засобів вимірювальної техніки, або ті, що пройшли державну метрологічну атестацію” (пункт 17 Постанови від 3 жовтня 2007 р. N 1198 Про затвердження Правил користування тепловою енергією).

5. Проект погоджується із теплопостачальником.

6. Підрядник монтує лічильник. В більшості випадків лічильник буде міститися за межами вашої квартири, наприклад, на сходовому майдачику. Це потрібно для доступу теплопостачальника та компанії-підрядника з управління будинком (ЖЕКу, ОСББ) до його показників. Але інколи може встановлюватись і в квартирі.

7. Для того, щоб почати оплачувати послуги з централізованого опалення за показами лічильника, необхідно укласти відповідний договір з виконавцем послуг з централізованого опалення (теплопостачальною організацією).

Відбувається передача показників лічильника на комерційний облік теплопостачальника. Для цього складається угода із теплопостачальником і організовується візит до нововстановленого лічильника представників а) підрядника з монтажу лічильника; б) компанії-підрядника з управління будинком (ЖЕКу, ОСББ); в) теплопостачальника. Перевіряється відповідність змонтованого лічильника погодженому проекту, номерів на лічильнику – номерам, вказаним у його техпаспорті. На лічильник ставиться пломба і складається акт, в який вносяться початкові показники лічильника. “Після технічного огляду вузла обліку теплопостачальна організація видає акт про його прийняття в експлуатацію. Споживач за показами вузла обліку визначає обсяг спожитої теплової енергії та параметри теплоносія і заносить ці дані до журналу обліку споживання теплової енергії” (пункт 19 Постанови від 3 жовтня 2007 р. N 1198 Про затвердження Правил користування тепловою енергією).

8. Тепер ви платите лише за спожите вами тепло.

9. Через 4 роки проводиться повірка лічильника тепла на квартиру.

Відео про те, чим відрізняється лічильник тепла на квартиру відлічильника тепла на багатоквартирний будинок і який з них краще встановити.

Нюанси

– За законом у всіх проектах будинків, спроектованих після 2005 року, має бути можливість поставити лічильник тепла на квартиру.

– Існують лічильники із можливістю знімати показники віддалено, такі можуть встановлюватися у квартирах.

– Лічильник має бути сертифікованим в Україні, тобто занесеним в Державний реєстр засобів вимірювальної техніки.

– До показників квартирного лічильника тепла додаватиметься в середньому 20% на опалення площ загального користування у під’їзді (сходові клітки, ліфтові майданчики тощо).

– Звертайте увагу на гарантійні терміни лічильників (гарантія на лічильник складає від 1 року до, у деяких випадках, 4-х років).

– Необхідно звертати увагу на міжповірочний інтервал (2 або 4 роки) – чим він довший, тим краще.

– Ультразвукові лічильники дещо дорожчі, але працюють надійніше (відсутні рухомі частини).

– Лічильник не робить приміщення теплішим, він дає можливість платити за фактично спожите тепло, що як правило дешевше ніж нормативне або розрахункове за кв.м.

Способ — Организация поквартирного учета с помощью распределителей тепла и квартирного теплосчетчика

http://www.yu.mk.ua/uploads/files/2016/10/20/e11814dec2ca0c0cc88283a11451ff74.png

 

Данный метод придумал (может я и ошибаюсь) и внедрил Куля Виктор Иванович 'ГРО-ЗА' (ГРОмадський правоЗАхисник). Обсуждение этого метода можно найти на его форуме http://gro-za.pp.ua/, так же там можно найти много интересного.

Его «ноу-хау» заключается в том, что он придумал в качестве эталона для распределителей тепла использовать не домовой, а квартирный теплосчетчик. Дело в том, что использовать квартирный теплосчетчик для батарей нельзя, т. к. Δt<3oC (разница температур на входе и выходе менее 3оС).

 

 

 

Но если установить байпас (перемычку) и регулятор расхода можно получить перепад температур на батарее более 3оС и тогда теплосчетчик работает корректно. Мы устанавливаем однотипные радиаторы во всей квартире, монтируем на них распределители тепла, а на самый большой (желательно) ставим теплосчетчик. С помощью регулятора и байпаса загоняем батарею в нужный нам тепловой диапазон. Снимаем показания со счетчика и распределителя, и получаем единицу деления распределителя. Умножаем на сумму показаний со всех приборов и… получаем потребленное тепло.

Опять же, Постановление КМУ № 630 говорит нам: «В случае если отопительные устройства в квартире (домеусадебного типа) оборудованы приборами-распределителями тепловой энергии или мощность приборов отопления (радиаторов) не отвечает расчетной, потребитель оплачивает услуги по результатам расчетов расходов тепла,которые осуществляются исполнителем по методике, которая утверждается центральным органом исполнительной власти по вопросам жилищно-коммунального хозяйства» — насколько мне известно такой методики нет. Скорее всего, разрешения на оплату счетов по счетчику Вам придется добиваться через суд (т. е. добиваться утверждения методики), как добивался Виктор Иванович.

Вот такими способами можно организовать поквартирный учет тепла в домах в вертикальной разводкой отопления. Если Вам известны другие способы учета или ко времени прочтения Вами статьи появились изменения в законодательной базе, или в статье мы допустили неточности, пожалуйста, сообщите нам через раздел «Контакты».

З приходом холодів, в багатоквартирних будинках, включається централізоване опалення і з одного боку це начебто благо цивілізації, але з іншого, побачивши рахунок за надані комунальні послуги, ми відчуваємо себе обдуреними. Існує кілька стандартних ситуацій, коли рахунок за опалення стає необгрунтовано завищеними:

  • У деяких квартирах, взимку, через технічні несправності чи з примхи несумлінних ЖЕКів (які за допомогою запірної арматури зменшують потік теплоносія через систему, тим самим зменшуючи температуру яка віддається радіатором опалення в квартиру) мешканцям доводиться мерзнути. У даній ситуації з'являється додаткова необхідність опалювати квартиру за допомогою електрики, наприклад обігрівачами, конвекторами або тепловентиляторами. У цій ситуації оплата комунальних послуг яка витрачається на опалення зростає у декілька разів, абсолютно необгрунтовано.
  • Існує й інша ситуація, коли в квартирі, в період опалювального сезону, постійно спостерігається підвищена температура. У даній ситуації з'являється необхідність постійно відкривати вікна на провітрювання, тим самим випускаючи зайве тепло, викидаючи свої фінансові кошти на обігрів вулиці. І в цій ситуації вартість комунальних послуг за опалення виходить необгрунтовано завищеною.

Особливо хочеться відзначити, що всі тепловтрати на магістральних мережах розкидаються по домівках, які не мають жодних лічильників тепла.

У цих двох ситуаціях бачимо, що централізована система опалення не універсальна, а оплата наданих комунальних послуг, в більшості випадків, абсолютно не обгрунтована і не справедлива, а також не відповідає реальності. Особливо прикро, коли опалювати необхідно не всю площу приміщення, але ці квадратні метри, які опалювати необхідності немає, все одно входять в загальну, від якої розраховується сума за надані послуги опалення.

Тепер давайте розглянемо сам рахунок за опалення квартири. Розрахунок, в більшості випадків, ведеться за розрахунковими нормами, але останнім часом, можна зустріти ситуацію, коли розрахунок проводиться на підставі показань лічильника тепла встановленого на весь будинок. Також можлива установка лічильників тепла на частину будинку і навіть підключення лічильника можливо на стояк опалення одного підїзду. При деяких ситуаціях (але цю ситуацію розглянемо нижче) лічильники на опалення можливо встановити навіть на одну квартиру, що стає особливо вигідно. Також можливий розрахунок опалення по газовому лічильнику, якщо будинок обслуговується за допомогою котельні, але всі ці ситуації не можуть враховувати споживання за фактом кожної окремо взятої квартири, а також не враховують такі додаткові моменти, як:

  • На скільки, за рахунок будь яких перепланувань була збільшена або зменшена опалювальна площа приміщення квартири.
  • Чи була використана система теплої підлоги від загальної системи опалення або встановлені додаткові радіатори не передбачені проектом.

Всі моменти, які були перераховані вище, підкреслюють той факт, що в більшості ситуацій оплата за тепло не відповідає реальному споживанню.

Якщо ви людина, яка зацікавилась питанням розрахунку оплати комунальних послуг за тепло і хочете оплачувати тільки ту кількість тепла, яке спожили, а також створити в квартирі комфортні умови для проживання, вам допоможуть квартирні лічильники тепла. Дані теплові лічильники допоможуть оптимально використовувати, споживати і контролювати тепло у вашій квартирі. Однак, хочеться зауважити, що тепловий лічильник раціонально використовувати тим користувачам, які виконали попередню підготовку до заощадження у своїй квартирі тепла:

  • Утеплення зовнішнього фасаду квартири.
  • Установка енергозберігаючих вікон і при необхідності, утеплення вхідних дверей.
  • Також на квартирних радіаторах необхідна установка регуляторів температури.

Якщо ви зацікавилися і хочете розібратися в нюансах пов'язаних з установкою квартирного лічильника тепла, то подальший матеріал саме для вас.

 

Типи розведення опалення в багатоквартирних будинках

У багатоквартирних будинках, на даний момент найбільшого поширення набули наведені нижче схеми розводки систем опалення. На першому лівому малюнку приведена однотрубна схема розводки опалення з вертикальним розміщенням. У даній ситуації лічильник теплової енергії встановлюється на весь стояк і додатково необхідна установка датчиків температури на всі радіатори опалення, що може забезпечити тільки невелика кількість моделей теплових лічильників на опалення. Другим варіантом загальнобудинкової вертикальної розводки є двотрубна система на правому малюнку. При цій схемі виконується установка лічильника тепла на кожну батарею і при розрахунку споживання всі значення сумуються. Рішення встановити загально будинкові лічильники тепла або індивідуальні на один стояк, приймаються мешканцями будинку або підїзду.

http://www.yu.mk.ua/uploads/files/2016/10/20/36a15a944cf7cdd091bcd99b7076aab2.png

Однотрубна і двухтрубная схема розводки опалення при вертикальному розміщенні.

Самою економічно вигідною для установки теплового лічильника є однотрубна схема з горизонтальною розводкою опалення в кожній квартирі. Ми маємо тільки один вхід на всі радіатори опалення в квартирі, куди і повинен бути встановлений тільки один теплолічильник.

http://www.yu.mk.ua/uploads/files/2016/10/20/ed0cdd80bb338376ca38b3975d818a45.png

Однотрубна схема з горизонтальною розводкою опалення.

 

Типи квартирних теплових лічильників

Тепловий лічильник в квартиру встановлюється або механічний (тахометричний) або ультразвуковий залежно від типу водоміра який застосований в його структурі.

http://www.yu.mk.ua/uploads/files/2016/10/20/1acd0aafd219edc0f40a67970235d694.png

Механічний та ультразвуковий лічильник тепла.

Найпростішим приладом, як по конструкції так і за низькою вартістю є тахометричний (механічний) лічильник, наприклад pollucom E, який зображений на зображенні правіше. Як бачимо даний лічильник з термодатчиком (пара). З лівого боку розташований ультразвуковий лічильник ULTRAHEAT-2WR6, який є більш дорогим варіантом, але більш надійним, тому що не містить механічної частини. Даний лічильник живиться від літієвої батареї, термін дії якої становить мінімум 6 років. Я, для себе вибрав би другий варіант - лічильник тепла квартирний ультразвуковий.

 

Установка теплового лічильника в квартиру або на будинок

Для того, щоб виконати установку теплолічильників в своїй квартирі або будинку необхідно виконати підготовчі заходи:

  • в першу чергу, необхідно отримати ТУ (технічні умови) на установку теплового лічильника у теплопостачальної організації або у балансоутримувача будівлі.
  • звернутися в організацію, яка має ліцензію на розробку проекту по заздалегідь отриманним технічним умовам.
  • звернутися в організацію, яка виконає монтаж / установку лічильника тепла у відповідності з проектом.
  • підписати з теплопостачальною організацією договір на розрахунок за спожиту енергію на підставі показань встановлених теплолічильників. Виступати в ролі даної організації може ЖЕК або ОСББ.

Як говорилося раніше, мінімальна вартість установки приладів буде, якщо установка здійснюється в квартирі. Тільки один лічильник буде встановлюватися при горизонтальній розводці опалення на вході. Але більшість будинків мають вертикальну розводку і навіть кілька стояків, в зв'язку з чим необхідна установка на кожну батарею опалення. Але навіть і в цій ситуації є варіант який дозволяє знизити витрати на організацію системи обліку тепла. Організація даного методу підключення полягає в установці додаткових спец розподільників витрат на теплову енергію. Лічильник встановлений на вході всього будинку, додатково забезпечується даними розподільниками на кожен радіатор опалення за допомогою проводового підключення або навіть за допомогою бездротового зв'язку (радіопередавачі). Таким чином можна виконати систему моніторингу розподілу тепла по всіх квартирах в будинку. Робота даного розподільника полягає в тому, що він вимірює температуру приміщення і радіатора опалення, передаючи інформацію для розрахунку споживання для кожної квартири окремо. Використовувати дане рішення можна тільки в тій ситуації, коли обладнання встановлюється у всіх квартирах будинку, інакше залишається тільки варіант з індивідуальними лічильниками тепла.

 

Просмотров: 846 | Добавил: yukr | Рейтинг: 0.0/0
Всего комментариев: 0
avatar
Вход на сайт
Поиск
Календарь
«  Февраль 2017  »
ПнВтСрЧтПтСбВс
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728